Италианска вечер по кулинарен бестселър

Градината БМ / 25 април / 20:00 ч.

Вдъхновени от Елена Костюкович, призната от Умберто Еко за дълбок познавач на италианската кухня, създадохме петстепенно меню с аромата и вкуса на Италия. Нашият шеф готвач избра своите любими области от Италия в опита на личното си пътуване на Ботуша и в разказа, споделен в книгата „Храната – италианското щастие“. Преди да научите кои области влизат в менюто на „Малката Италия“ – една различна вечер в ресторант „Градината“ БМ на 25 април – споделяме кратък текст от описанието на област, която Елена посочи в интервю като една от любимите й… Лигурия.

„Лигурийската кулинария е – на първо място – на мореплавателя, на второ – пиршество в чест на мореплавателя – на онзи желан и толкова очакван ден, когато морякът привързва своя кораб на родния пристан и с леко олюляваща се походка слиза на брега. По време на цялото плаване са го хранили с галета и питчици (focacce), които и днес са важен компонент от генуезката и лигурийската трапеза. Понякога в лигурийската питчица се слага лук, понякога – сирене, често – маслини, но винаги задължителен и основен компонент в тях е висококачественият местен зехтин.

Когато се заражда тази традиция – изпичането им в печки с дърва на самото пристанище в Генуа (запас за из път на моряците) – зехтинът се е изстисквал директно на място. Третият задължителен елемент на питчицата са големите солни кристалчета по нейната повърхност.

… Страстта към соленото в стария италиански бит е по-силна отколкото към сладкото. Думата „сол“ в Италия е съставна част на множество комплименти. „Има сол в главата си“ казват за някого, когото смятат за умен, а щом бебетата навършат четири месеца, първото, което им се дава, е солена каша с пармезан, зехтин и спанак“.

Ето и изборът на шеф Петър Петров за италианската вечер в „Градината“ БМ. Петстепенно меню за пет области на Италия:

Микс от свежи салатки, рукола, маринован артишок, грилована тиквичка, патладжан, пресен пипер, чери домати с фини листенца Пармеджано Реджано, преминал процес на зреене 36 месеца.

Вдъхновено от кулинарната традиция на Лигурия

Вариации на брускети с дехидратирани маслини, розови домати конкасе, маринован паламуд, авокадо, зехтин и свежи листа босилек:

– брускета с маринован паламуд, розови домати конкасе, зехтин и листа див лук;
– брускета с доматена салца, авокадо, зехтин и дехидратирани маслини;
– брускета с моцарела, прошуто и сос песто „Дженовезе“.

Вдъхновено от кулинарната традиция на Тоскана

Пълнени канелони със спанак, рикота, маскарпоне, запечени с бешамел и сос „Неаполитана“.

Вдъхновено от кулинарната традиция на Неапол

Пармеджано Миланезе с пилешко филе, моцарела и сотирани домати с пресен босилек.

Вдъхновено от кулинарната традиция на Ломбардия и Емилия-Романия

Семифредо с лешници, шамфъстък, конфи от смокини и зелени орехчета.

Вдъхновено от кулинарната традиция на Венеция

Image

Галерия от събитието:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Разговорът ни с Елена Костюкович – автор на „Храната – италианското щастие“, вдъхновил ни за вечерта на „Малката Италия“ можете да прочетете тук със заглавие: Щастието в съвършена хапка

Image

Искате да знаете повече за новите ни предложения в менюто и за специалните ни събития. Регистрирайте вашия имейл, за да научите най-интересното от кухнята на БМ.

В Ресторанти БМ се извършва постоянно видеонаблюдение, което е в унисон с нашата политика, насочена към опазване на спокойствието и здравето на посетителите, максимално ниво на сигурност и охрана на имуществото на клиентите и на ресторанта, като се зачитат и гарантират правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.
РЕЗЕРВАЦИЯ
Резервацията бе изпратена успешно!
Моля, попълнете полето правилно
Моля, попълнете полето правилно
Моля, попълнете полето правилно
Моля, попълнете полето правилно
Моля, попълнете полето правилно
Моля, попълнете полето правилно
Моля, попълнете полето правилно
Очаквайте обаждане от наш управител за потвърждаване на резервацията