Вдъхновени от Елена Костюкович, призната от Умберто Еко за дълбок познавач на италианската кухня, създадохме петстепенно меню с аромата и вкуса на Италия. Нашият шеф готвач избра своите любими области от Италия в опита на личното си пътуване на Ботуша и в разказа, споделен в книгата „Храната – италианското щастие“. Преди да научите кои области влизат в менюто на  „Малката Италия“ – една различна вечер в ресторант „Градината“ БМ на 25 април – споделяме кратък текст от описанието на област, която Елена посочи в интервю като една от любимите й… Лигурия.

„Лигурийската кулинария е – на първо място – на мореплавателя, на второ – пиршество в чест на мореплавателя – на онзи желан и толкова очакван ден, когато морякът привързва своя кораб на родния пристан и с леко олюляваща се походка слиза на брега. По време на цялото плаване са го хранили с галета и питчици (focacce), които и днес са важен компонент от генуезката и лигурийската трапеза. Понякога в лигурийската питчица се слага лук, понякога – сирене, често – маслини, но винаги задължителен и основен компонент в тях е висококачественият местен зехтин.

Когато се заражда тази традиция – изпичането им в печки с дърва на самото пристанище в Генуа (запас за из път на моряците) – зехтинът се е изстисквал директно на място. Третият задължителен елемент на питчицата са големите солни кристалчета по нейната повърхност.

… Страстта към соленото в стария италиански бит е по-силна отколкото към сладкото. Думата „сол“ в Италия е съставна част на множество комплименти. „Има сол в главата си“ казват за някого, когото смятат за умен, а щом бебетата навършат четири месеца, първото, което им се дава, е солена каша с пармезан, зехтин и спанак“.

Ето и изборът на шеф Петър Петров за италианската вечер в „Градината“ БМ. Петстепенно меню за пет области на Италия:

Микс от свежи салатки, рукола, маринован артишок, грилована тиквичка, патладжан, пресен пипер, чери домати с фини листенца Пармеджано Реджано, преминал процес на зреене 36 месеца.

Вдъхновено от кулинарната традиция на Лигурия

Вариации на брускети с дехидратирани маслини, розови домати конкасе, маринован паламуд, авокадо, зехтин и свежи листа босилек:

– брускета с маринован паламуд, розови домати конкасе, зехтин и листа див лук;

– брускета с  доматена салца, авокадо, зехтин и  дехидратирани маслини;

– брускета с  моцарела, прошуто и сос песто  „Дженовезе“.

Вдъхновено от кулинарната традиция на Тоскана

Пълнени канелони със спанак, рикота, маскарпоне, запечени с бешамел и сос Неаполитана“.

Вдъхновено от кулинарната традиция на Неапол

Пармеджано Миланезе с пилешко филе, моцарела и сотирани домати с пресен босилек.

Вдъхновено от кулинарната традиция на Ломбардия и Емилия-Романия

Семифредо с лешници, шамфъстък, конфи от смокини и зелени орехчета.

Вдъхновено от кулинарната традиция на Венеция

Галерия от събитието:

Разговорът ни с Елена Костюкович – автор на „Храната – италианското щастие“, вдъхновил ни за вечерта на „Малката Италия“ можете да прочетете тук със заглавие: Щастието в съвършена хапка