Телешко меню от „Олеа“ БМ

Не е тайна, че у нас консумацията на телешко месо доскоро нe се радваше на достатъчна популярност, вероятно и поради факта че традиционно се предлага свинско... Може би това е причина кулинарните естети да разказват митове за всеизвестните британски, канадски, швейцарски или френски телешки стекове, за вкусовите качества на знаменития шотландски Блек Ангъс или за японската порода "Кобе", чийто хранителен режим включва дори саке, за да се получи онзи marbling (мазнина между влакната), придаващ неповторимата и нежна крехкост на телешкото... Истинското удоволствие да избереш и опиташ сочен стек, приготвен от висококачествено телешко, вече има своя адрес във Варна – „Олеа“ БМ.

Верни на философията си да са на „гребена на кулинарната вълна“ Ресторанти БМ включват в менюто си ястия от телешко, което преди да влезе в кухнята зрее в специална камера за определен период от време. Според експерти в кулинарията за неповторимия аристократичен вкус на стека е необходимо не само месо с перфектни качества, а и добре узряло телешко. Защото естественото зреене е не толкова съвременна технология, а по-скоро своеобразно изкуство. То превръща консумацията на месото в неповторимо преживяване, тъй като е комплимент за небцето на всеки, търсещ истинска наслада от храненето.

Забележителният вкус на най-новите специалитети от телешко месо в „Олеа“ БМ се дължи на: периода на зреене – телешкото в специалната листа на ресторанта зрее между 42 и 48 дни; температурата му на съхранение в камерата е около 2-3 градуса; относителната влажност на въздуха е между 75-80 процента; контролираното въздушно течение гарантира ензимния процес в месото и равномерното зреене.

За изкушаващия стек значение има и подборът на качествено месо. Телешкото в БМ е от селектирани месодайни породи, доставено е от биологично сертифицирана семейна ферма в района на Силистра. Там животните се отглеждат свободно на естествени пасища – земя, която никога не е била обработвана или торена.

„Истинското месо е чистото месо – без следа от антибиотици и медикаменти. Телешкото, което зрее в нашата витрина, се отличава с висока степен на мраморираност, благодарение на която постигаме изключителната крехкост и богатия аромат. Клиентите ни заслужават това преживяване“, споделя Петър Петров, шеф-готвач на Ресторанти БМ.

 

Специалитети, приготвени в кухнята на ресторант „Олеа“ с месо

 

Неустоими са всички специалитети, приготвени в кухнята на ресторант „Олеа“ с месо, преминало преди това процес на зреене... Тибон стек (преминал процес на естествено зреене за 42 дни), запечатан от двете страни с масло и зехтин и приготвен на тиган с пресен розмарин: това е стек за ценители – от едната страна с контрафиле, а от другата с бонфиле. Стек Флорентина (също преминал естествено зреене 42 дни) е чудесен избор за всеки естет в кулинарията.

Перфектен е и вкусът на селектираното говеждо месо от породата „Блек Ангъс“, което в ресторант „Олеа“ се приготвя в три различни рецепти – медальони, бутчер стек и рибай рол стек.

Какво още можете да избирате: млечен телешки тендерлойн стек от бон филе и крехко телешко месо в сос от червено вино. Запомнящ е вкусът на телешките кюфтенца с хрупкава коричка, поднесени със запечени с билково песто картофки и с млечен сос с мента. Тези кюфтенца можете да си поръчате и запечени с доматен сос и кашкавал.

Перфектният стек е 2-2,5 мм, сочен и изключително крехък, приготвя се за не повече от четири минути – така ще усетите наситения му аромат. Поднeсен е на красива дървена плоча. В историята на своите 20 години екипът на БМ винаги се стреми да следва желанията на своите клиенти за съвършен вкус. Успяват заедно, защото знаят, че храната е споделяне, преживяване и любов. Вкусна любов.